keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Testauksen verkkokurssi tammikuussa, kouluttajina Cem Kaner ja Maaret Pyhäjärvi

Vuosikymmenien opetuksen ja tutkimuksen tuloksena Cem Kaner, amerikkalainen testauksen guru, on paketoitunut BBST (Black Box Software Testing) -verkkokurssisarjansa. Tammikuun alusta käynnistyy Altom Consulting Oy:n järjestämänä BBST Foundations -testauskurssi, joka on täysin verkkopohjainen. Kurssitoteutuksella on vahva paikallinen tukijalka Suomessa ja Romaniassa. Kurssin tallenteet ja harjoitukset ovat Cem Kanerin käsialaa, ja Cem itse nähdään kurssilla myös läsnäolevana opettajana. Kotimaista väriä palettiin tuo Maaret Pyhäjärvi, joka ohjaa tarvittaessa kotimaisellakin kielellä vaikeissa kohdissa ja tarjoaa myös läsnäolo-opetusta paikallisesti. Kokonaisuuteen kuuluu mahdollisuudet tavata silmäkkäin Helsingissä, Tampereella ja Oulussa ja verkostoitua sitä kautta myös paikallisesti.

Kuukauden mittainen kurssi on tunti-pari opiskelua päivässä, ja sopii muotonsa puolesta mainiosti projektityön oheen. Kurssi ei ole helppo - tiukkaa asiaa, oikeita harjoituksia ja pohdintaa ryhmissä sekä loppukoe jonka kysymykset ennakkoon annettuina ohjaavat opiskelua asian oppimiseen. Verkkokurssi ei suinkaan tarkoita että olisit itseksesi omaan tahtiin tekemässä asioita, vaan ohjaus ja kanssakurssilaiset toimivat samassa puolikkaiden viikkojen rytmissä. BBST Foundationsin jälkeen voi halutessaan jatkaa syvemmälle mainioihin BBST Bug Advocacy, BBST Test Design ja BBST Domain Testing -kursseihin.

Miksi tälle kurssille?
- sopii mainiosti projektityön oheen jaettuna kuukauden mittaiseksi jaksoksi ja käsittelee tosielämän testausasiaa, opettaa todella paljon
- etäopetus tällä kurssilla tuo mukanaan sekä paikallisen kohtaamisen (Helsinki, Tampere, Oulu) että kansainvälisyyden verkossa, ja kurssin kustannuksiin ei tarvitse laskea matkustamista ja majoittumista.
- kurssia opettaa itse Cem Kaner, joka on testauskentän arvostetuimpia hahmoja, kts: http://kaner.com/?page_id=11. Kotimaisena opettajana toimii Maaret Pyhäjärvi, jolla myös on jonkinlainen asema testauksen opettajana ja edistäjänä Suomessa
- Ensimmäiset 10 ilmoittautunutta saavat interaktiivisen koearvostelusession Cem Kanerin kanssa, jolloin on mahdollista saada syvempää opetusta ja oivalluksia asioihin joita jo osaa mutta ei ehkä ole osannut korostaa kirjoitetussa tekstissä. Omaa aikaa Cemin kanssa ei ole liiemmin tarjolla, joten tästä pitää olla innoissaan.
- idealistit voivat tätä kautta tukea Cemin tarvetta rahoittaa jatkokehittämistä kursseille palvelemaan testausyhteisöä yhä paremmin. Cemin tekstimateriaalit ovat Creative Commons Share Alike -lisensoituja ja tukevat myös niitä joilla ei kenties ole kurssille ollut mahdollisuutta osallistua

Mitä sisällön puolesta saa?
- Ymmärtää miten testaus on erilaista erilaisissa tilanteissa, miten tarkoitukset ja tavoitteet eroavat riippuen siitä millaisessa projektissa tehdään töitä. Laajentaa omaa ymmärrystään ja rakentaa osaamista oman projektin kannalta oikeanlaisen testauksen valintaan.
- Muodostaa hyvän kokonaiskuvan testauksen perusteisiin, tuntien testauksen mahdollisuudet ja rajat, testauksen roolin mittaamisessa ja laajentaa omaa kykyään ajatella monipuolisesti testausta varten
- Vahvan teorian ja omaksumisen tukikysymysten lisäksi oikeita testausongelmia ryhmätöinä sekä loppukokeen tavalla joka tukee sisällön omaksumista. Kurssi on varsin erilainen kuin muut tarjolla olevat testauskoulutukset ja ehdoton täydennys niin kokeneen kuin kokemattoman opintopakettiin testauksesta.

AST BBST vs. tämä?
Association for Software Testing on kansainvälinen testausyhdistys, joka on useita vuosia järjestänyt Cem Kanerin materiaaleihin pohjautuen BBST Foundations, Bug Advocacy ja Test Design -kursseja. Jokin aika sitten AST:n ja Cemin tiet erosivat, ja viimeisimmät kehitystuulet ovat luonnollisesti mukana Cemin ylläpitämässä kokonaisuudessa. Cem perusti vaimonsa kanssa Kaner&Fieldler Associatesin, joka tekee siis kursseja ihan kaupallisesti - kuten tämä meidän toteutuskertamme. Olen itse erityisesti sen kannalla että tämä malli olisi "financially sustainable" - eli rahaa tarvitaan perustekemiseen että kehitys ei pysähdy kun siihen ei voida resurssoida.

Cemin uusin kurssi BBST Domain Testing on juuri pilotointivaiheessa, ja tätä kurssia ei AST:n kautta tule olemaan tarjolla. Olen ollut todella vaikuttunut katselmoidessani ko. kurssin työkirjaa - konkreettista, monipuolista, esimerkein valotettua oppia siitä miten testaajana analysoidaan erilaisia arvoja, joita testatessa voi ja pitää käyttää, apuja siihen miten valinnat tehdään. Tätä osaamiskeskeistä tulevaisuutta haluan olla mukana rakentamassa.

Kadonnut linkki

Luulen että viestissäni oli linkki kurssin ilmoittautumissivulle, mutta huomaan että sen jonnekin kadotin. Lisättäköön siis loppuun, että lisätietoja ja mahdollisuus ilmoittautua löytyy: http://altom.fi/services/training/bbst-foundations

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Lukijat

Osallistujat