Tänään oli ketterän testauksen työpaja, jossa edustettuna varsin monenlaista ketterän kehityksen, testauksen ja perinteisen testauksen osaamista. Porukassa ei kukaan ollut täydellinen juniori kaikkien suhteen, mutta matkaa yhteiseen ymmärrykseen on aika paljon.
Minulle korostui keskusteluissa että joukosta löytyi kolmenlaista "ketterää kehitystä ja testausta":
- "ketteryys koska niin päätettiin"
- "ketteryys koettuna, mutta puolimatkassa"
- "ketteryys koettuna, aika pitkällä"
Joukostamme löytyi jokunen joka katseli organisaationsa ketterän kehityksen pyrkimyksiä vielä isona kokoelmana haasteita, joka tuntui pitkälti estävältä. Oltiin huolissaan laadusta joka pitää selvittää vasta lopussa (ei kovin ketterää), dokumentoinnin puutteesta tässä tilanteessa, testauksen mukanaolosta ja mahdollisuuksista yleensäkin. Kokonaisuus yksittäisen tiimin ulkopuolelta kuulosti lähinnä vesiputoukselta, jossa jokainen vaihe oli muotoiltu scrum-pakettiin. Yleisesti nämä olivat erilaisia Scrummerfall ja ScrumBut -toteutuksia.
Toinen korostunut joukko oli niitä joilla ei ole laajamittaista automatisoitua testausta eikä varsinkaan hyväksymistestiohjattua kehitystapaa, mutta joiden osalta kuitenkin kokemus oli merkittävän, ja hyödyllisen eron omaaminen perinteiseen kehitykseen ja testaukseen. Laatuvastuu on tiimeillä, ja tiimit ovat ehkä jossain komponenttitiimin ja ominaisuustiimin puolessa välissä.
Kolmas korostunut joukko olivat nk. aidot agilistit. Korostuneesti minulle jäi vaikutelma että tässä porukassa oli varsin vähän pitkään testausta - manuaalista sellaista - tehneitä ihmisiä, joskin kohtuullisen pitkään mukana olleita oli. Tämän porukan testausedustusto oli järjestäin ohjelmointitaitoisia.
Jään hauduttelemaan ajatuksiani, mutta pidin erityisen yllättävänä omaa reaktiotani siihen että testaaja ei olisi sovellusalueen osaaja. Toki, asiakas-toimittaja-tilanteissa tulee vastaan minullekin paljon tilanteita, joissa en tunne sovellusaluetta. Testaajana minulla, ainakin omasta mielestäni, keskeisenä taitona on oppia nopeasti vähän kerrallaan ja sitä kautta vaikka en koskaan varmasti muotoudu esim. asiakashallintasovellusten supersovellusalueosaajaksi, kohtuullinen osaaja ja tehokas testaaja voin olla.
Pitäisi varmaan työstää ajatuksella niitä testauksellisia osaamisia, mitä Microsoft-kirja jota juuri luin kuvasti tittelillä "tester dna".
Ja käytäntöjen osalta, tuo kolmijaottelu voisi olla varsin hyödyllinen pohja koulutusmateriaaleissani. Siinäkin on vielä paljon vaihtelua, mutta voisi edes vähän saada otteen että missä skaalalla oikein mennään.
Tämä blogi on perustettu paikaksi pohtia mennyttä, nykytilaa ja tulevaa ohjelmistotestauksessa. Vaikka haluaisin kristallipalloni olevan kirkas, hämäryyttä riittää. Oppiminen on oleellista ja tämä toimikoon minulle oppimisen työkaluna. Sisarblogi englanniksi: http://visible-quality.blogspot.com
maanantai 9. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Lukijat
Blogiarkisto
-
►
2013
(2)
- ► joulukuuta (1)
- ► marraskuuta (1)
-
►
2011
(1)
- ► marraskuuta (1)
-
►
2010
(14)
- ► toukokuuta (2)
- ► huhtikuuta (1)
- ► maaliskuuta (1)
- ► helmikuuta (3)
- ► tammikuuta (3)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.