sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Virheetön järjestelmä tuotannossa

Järjestelen parhaillaan ketterän testauksen työpajaa marraskuun alkuun, ja osallistujia läpi käydessäni koin monta vau-tunnetta katsellessani millaista porukkaa Suomesta löytyykään. Sen sijaan yksi erityinen lause jossain ilmoittautumisien perusteissa pisti silmään: jollakulla oli kokemuksia useista peräkkäisistä järjestelmäversioista jotka olivat virheettömiä tuotannossa.

Olen vuosien varrella ollut jokusessa projektissa mukana vaihtelevissa rooleissa, ja joudun tunnustamaan että minun kohdalleni tuollaista tilannetta ei ole osunut. Varsin vähävirheisiä järjestelmiä tuotantoon on viety, mutta virheetön - ei todellakaan. Ketterien menetelmien mukanaan tuoma stop-and-fix -periaate auttaa todella paljon laadun kanssa, mutta ainakin minun kokemuksissani vielä varsin usein tulee kaksi virheraporttia, joista vain toisen voi korjata kun suurten käyttäjämäärien ja vaihtelevien profiilien kanssa ihmiset eivät vain koe laatua ja virheettömyyttä samalla tapaa.

Asiaa hetken hauduteltuani jään odottamaan innolla määritelmää virheettömyydelle. Mieleeni tuli nimittäin montakin projektia, jossa virhe määritellään varsin suppeasti suhteessa tarkoitettuun toiminnallisuuteen, ja yleensä vielä dokumentaatioon. Sitä ei ketterän projektin osalta määritelmäksi nopeasti leimaisi.

Järjestelmiä, joista ei ole löytynyt yhtään tuotantokorjaustarvetta ennen ympäristön muuttumista on kohdalle kyllä tullut. Nekin tapaukset ovat kyllä kaukana virheettömistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Lukijat

Osallistujat