keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Oppeja testitapauksia vastaan

Olin viime vuonna lukenut nopeasti James Bachin esitysmateriaalin testitapauksia vastaan, ja eksyin siihen enemmän ajatuksella siivotessani kirjanmerkkejäni. Alkuperäisteos jota jäin pohtimaan löytyy täältä:
http://www.satisfice.com/presentations/againsttestcases.pdf

Erityisen viehättävä osa materiaalissa oli testauspandemiasanaleikit, 3 * OCD:
- Obsessive Case Disorder. Pakonomainen tarve uskoa ja antaa muiden uskoa että testitapausten suunnittelu on niin keskeinen aktiviteetti, että se sisältää kaiken testausajattelun ja suoritus on sitten mekaanista. Yleensähän annamme uskoa, kun ei vaan joka kerta jaksa selittää. On helpompaa sanoa että aikaa on varattava testitapausten suunnittelulle, eikä koittaa selittää että aikaa on itse asiassa varattava siihen että ehditään perehtyä vaatimusdokumentaatioon kirjattuihin lupauksiin ja olettamiin.
- Obsessive Counting Disorder. Pakonomainen tarve laskea testitapauksia, joiden laskemisella ei oikeasti ole niin suurta merkitystä. Pieni määrä ei korreloi huonon testauksen kanssa. Mutta, itse ainakin taas tänään totesin, että testitapausten laskeminen suhteessa jonkinlaiseen ideaan kattavuuskriteeristä antaa edes jonkinlaisen tuntuman siihen minkä verran lisää pitäisi vielä suunnitella / kirjata. Tarpeellista ja hyödyllistä tällä tasolla vain kun ei ole oikein vakuuttunut tekemisen otteesta muutenkaan.
- Overspecified Cases Disease. Epäjohdonmukainen pakkomielle kohdella ihmisiä automaatiorobotteina aivan liian tarkan dokumentaation myötä. Muodostuu usein sitten myös itseään toteuttavaksi ennusteeksi, suunnittelu oli jonkun muun nakki ja minä vaan kliksuttelen ja katson mitä käskettiin...

Pandemia - maailmanlaajuinen vitsaus - sinänsä ainakin minulle kolkuttelee jotain tosi tuttua...

Erinomaisia korostuksia myös siitä miksi testitapausten lukumäärään pitäisi aina suhtautua varauksella:
- eri suoritusaika muuttaa testitapausta: jos samaa asiaa katsoo kolmatta kertaa, ei varmasti tee samaa testiä, saattaa tehdä suppeampaa tai laajempaa
- testien suunnittelu on subjektiivista: vaikka sovittaisiin yhteinen muoto ja määrä, silti on vaihtelua, koska testauksen kohteet ovat erilaisia
- testaajat eivät edes noudata testitapauksia: monestihan testitapauksia kuittaillaan suoritetuksi sitten kun "tähän liittyvät vapaat tarkastelut on ehkä jo riittävässä määrin tehty". Olen joskus itsekin ihmetellyt kun viiden minuutin tarkistus kesti testaajalla kaksi viikkoa, ympärillä oli vaan aika monta asiaa jotka tähän tehtävään piti mahduttaa.
- sama testi automaation ja ihmisen suorittamana ei ole sama testi. Ihmisen päässä tapahtuu asioita joita ei voida siirtää automaatioon, mutta joskus se ei haittaa - jos se vain tiedostetaan.

Itse kirjoitan testitapauksia, periaatteella muistilistaa testattavien asioiden monipuolisuudesta. Minua vaivaa ainakin aika vahvasti tuo OCD v.2 jossa lasketaan asioita, mutta laskemisesta haen puitteita enkä absoluuttista totuutta. Ja tilanteesta riippuen tulisi laskettua vähän eri asioita, riippuen paljolti siitä mitä voi laskea puitteiden vuoksi. Testitapaukset on helpoimmasta päästä laskettavia asioita testauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Lukijat

Osallistujat